"Slechts" 2 - 3% ...
Het RIVM en Tekenradar.nl melden een verwachte toename van tekenbeten en hebben dat breeduit in de media laten weten. Dat is goed, want een gewaarschuwd mens telt voor twee! Zie bijvoorbeeld dit bericht uit het AD van 17 juli 2024!
Maar de achteloosheid waarmee gemeld wordt dat het aantreffen van een teek geen reden tot paniek hoeft te zijn, is onverantwoord: ,,Van de honderd tekenbeten zijn er maar twee of drie beten die de ziekte van Lyme overbrengen”, vertelt Van den Wijngaard."
Wat vergeten wordt te melden is dat jaarlijks zo'n 1,5 miljoen tekenbeten worden geregistreerd! Laat daar 2,5% op los en je komt op 37.500 tekenbeten van een met de borrelia-bacterie (verantwoordelijk voor de ziekte van Lyme) besmette teek! Dat zijn er elke week weer ruim 700. Bedenk daarbij dat het tekenseizoen geen 52 weken telt, maar hooguit een stuk of 30, dan zijn dat elke week weer 1.250 lyme-gevallen.
Het tijdig verwijderen van een teek - ook als die besmet is - helpt zeker! Dus die tekencheck: absoluut altijd DOEN als je in de natuur hebt gewandeld, gespeeld, de hond hebt uitgelaten, getuinierd of wat dan ook. Maar het wordt vaak vergeten of uitgesteld en voor mensen die alleen wonen (een hele grote groep van 3 miljoen mensen in Nederland) is een volledige tekencheck vaak lastig. Een klein teekje onder het haar, in de nek, op de rug of in de bilnaad valt nauwelijks op. Daarom is het blijven opletten op mogelijke symptomen een must voor iedereen.
Het opvallendste symptoom is de EM (Erythema migrans): de bekende rode "schietschijf". Dit is HET signaal dat je besmet bent met de ziekte van Lyme. Het komt, wordt groter en verdwijnt weer. Daarmee is NIET de besmetting verdwenen! Je moet naar de huisarts en een (voldoende lange) antibioticakuur krijgen.
Maar zo'n EM kan ontstaan op een plaats waar je 'm niet opmerkt (onder 't haar, in de liezen, tussen de tenen). Blijf dan opletten op andere symptomen, zoals griepachtige klachten, hoofdpijn, stijve nek en/of onverklaarbare spier- of gewrichtspijnen. Ga ook daarmee naar de huisarts!
We hopen van harte dat je (een beetje) geholpen bent met onze informatie. Stichting Tekenbeetziekten is een ongesubsidieerde vrijwilligersorganisatie en deze website kan alleen maar bestaan bij gratie van donateurs. Jij kunt ervoor zorgen dat deze informatie betrouwbaar en up-to-date blijft door een kleine gift over te maken of ons te machtigen eens of tweemaal per jaar een vast bedrag van je bankrekening af te mogen schrijven. Waarvoor alvast veel dank.